Alternatíva, klímával fűteni?

2015. február 16. | Klímával fűteni a jelenlegi energiahordozó-árak mellett gazdaságos.
Amennyiben szükséges az ingatlanban klimatizálás hűtés, úgy a GEO tarifa igénylésének mellőzésével elesünk egy olcsóbb tarifájú elektromos áram szolgáltatástól.

Klimával fűteni a jelenlegi energiahordozó-árak mellett gazdaságos.
Amennyiben szükséges az ingatlanban klimatizálás hűtés, úgy a GEO tarifa igénylésének mellőzésével elesünk egy olcsóbb tarifájú elektromos áram szolgáltatástól. Ha nem kizárólag a levegő-levegő hőszivattyúra bizzuk a hőtermelést, hanem egy alternatív fűtési módozatként választjuk a klímaberendezéssel történő fűtést, akkor mindamellett, hogy spórolunk, még az ellátási biztonságunkat is növelni tudtuk egy esetleges primer fűtési energiahordozó kimaradása esetére. Az összesített energetikai jellemző meghatározásánál az újonnan bevezetett SCOP érték megmutatja, mennyire jó az adott berendezés. Mivel a szolgáltató eleve magas (A+ energetikai osztálynak megfelelő) energetikai besorolással rendelkező termékekre adja csak a tarifát, így a primerenergia-felhasználáson jelentősen tudunk javítani. Magyarázat: tudvalevő, hogy a magyar energetikai hálózat az erőművi átalakítástól kezdődően a készülékekhez való eljuttatással bezárólag sajnos nagyon alacsony hatékonysággal működik, azaz 2,5 kWh energiát kell a rendszer elején betenni ahhoz, hogy a végén 1 kWh kivehető legyen. Mivel a hőszivattyúkkal a környezeti (praktikusan: kültéri) levegő hőjét hasznosítjuk, így a villamos energiát itt csak arra használjuk, hogy a hőforrásból származó hőt a hűtő-körfolyamattal a felhasználás hőfokszintjére szállítsuk. A folyamat elvárt energetikai mutatója (SCOP) kis teljesítményű berendezések esetében 4,1, ennek megfele- lően 1 kWh befektetett villamos energia 4,1 kWh hőt fog a hőleadói oldalon eredményezni. A 2,5 kWh primer energiahordozóból így lesz a folyamat végére 4,1 kWh, ami 1,62-es PER (elsődleges energiahányados) értéket eredményez. Az újonnan épülő ingatlanok hőtechnikai mutatóinak várható javulásával egyre inkább előtérbe fognak kerülni a levegő-levegő hőszivattyús berendezések. A GEO tarifának sajnos megvan az a hátránya, hogy időszakos. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szolgáltató a nap 24 órájából csak 20 órában köteles szolgáltatni. A szolgáltatás naponta maximum kétszer, egybefüggően két óra időtartamra szüneteltethető, a két szünet között pedig minimum két óra időtartamra vissza kell adni a szolgáltatást. Az ilyen áramkimaradásokat, amelyek ráadásul nem esetiek, hanem napi többszöri rendszerességgel lépnek fel, nem biztos, hogy minden, eleve érzékeny automatikával szerelt berendezés képes zokszó nélkül viselni.
A GEO tarifa split klímaberendezésekre való kiterjesztése nem minden szempontból kedvező. A nyári időszakban egy átlagos felhasználó nem feltétlenül kapcsolja be a split klímaberendezését, mert eleve benne van az a beidegződés, hogy a hűtés költséges. Amennyiben a berendezés eleve olcsó árammal van ellátva, feltételezhetően magasabb üzemidővel lehet majd ezen berendezések esetében számolni, ugyanis a spórolás esélye nemcsak fűtésre, hanem így hűtésre is megadatik. A magasabb üzemidő pedig nagyobb környezeti terhelés is jelent, hiszen a felhasznált villamos energiát a termelési pontokon biztosítani kell. Több üzemidő = nagyobb környezetszennyezés.