Fűtéskorszerűsítés

A hagyományos vascsöves fűtési rendszerek korszerűsítése a növekvő rezsiköltségek kapcsán került előtérbe. Ezek a fűtési rendszerek a kor követelményeinek megfelelően működtek, működnek kisebb átalakításokkal most is. A mai tudásunk alapján már nem épünk ilyen rendszereket, mert ezek a nagy víztömeg miatt ( nagy vízterű radiátorok, nagy átmérőjű csövek mind a rendszer sajátosságai ) több befektetett fűtési energiával érik el azt a komfort érzetet, amelyet megszokhattunk.

        A korszerűsítés lépései : csővezetékhálózat csere, radiátor csere, fűtőberendezés cseréje. Ezt a sorrendet azért állítottam fel, mert gyakran a készülék cseréjével kezdődik az átalakítás. Egy korszerű berendezés a paraméterei alapján képes alacsony rezsi költséggel üzemelni, de nagy mennyiségű vizet felfűteni csak többlet energiával képes elvégezni. Ez a gyári leírás szerinti fogyasztást jelentősen túllépheti.

       További megtakarítást érhetünk el a szabályzók cseréjével. Az úgynevezett on-off szabályzás hátránya, hogy ha a helyiség a kívánt hőmérsékletet eléri, akkor a kazánt lekapcsolja. Ez a fűtőtest fűtőteljesítményét nem befolyásolja és úgynevezett túl lendülést eredményez , azaz túl fűt. Erre olyan megoldást fejlesztettek ki, hogy a felszerelt termosztát (mini computer) regisztrálja magában ezeket a kilengéseket, és úgy kapcsolja ki – be a fűtőberendezést, hogy elkerülje a túl lendülést , és ezzel komfortérzetüket javítja és energiát is megtakarítunk . Természetesen a fűtőkészülékekbe épített időjárás követő szabályzással is energiát takarítunk meg. Ha azonban a készülékbe nincs ilyen eszköz és nem képes számunkra kedvezően szabályozni a hőmérsékletet az időjárásnak megfelelően, célszerű felszerelni központi fűtés-vezérlő berendezést, amely alkalmas ezekre a feladatokra.