Nem fűt az új kazán

Gyakran hívnak fel bennünket kazáncserék után, mert bár az új kazán ragyogóan működik, de néhány helyiség hideg.

 

- Tulajdonos (üzemeltető): Mióta kicserélték a kazánunkat hideg van néhány helyiségben.

 

- Gépész: Ki szerelte fel a kazánt, szerelő?

 

- Tulajdonos (üzemeltető): Igen szerelő.

 

Már a válasz sem olyan egyértelmű mert miért nem őket hívja fel? … Biztos csak légtelenítési problémák vannak. A fűtési rendszer légtelenítése , ellenőrzése hozzá tartozik a kazáncseréhez.

 

- Gépész: Melyik helyiségben van hideg?

 

- Tulajdonos (üzemeltető): Az emeleten túlságosan is jó az idő... a földszinten hidegek a radiátorok.

 

Két szintes az épület. Ez az a szituáció, amikor csak úgy lehet segíteni , mondani valamit, amikor látja a Gépész a fűtési rendszert.

 

- Gépész: Tudna küldeni képeket a kazánról és hozzá vezető csővezetékről, és radiátorokról?

 

Hamarosan megérkeznek a képek.

 

A képeken 15 évvel ezelőtt készített fűtési rendszer látható. A rendszer kifejezetten szép, fűtésszerelő mester készítette a kornak megfelelően vascsövekből. A kazán csere már nem mutat ilyen szívderítő látványt. A készülék alatt flexibilis gumicsövek láthatók. Szinte minden fűtési rendszer kiindulásánál a csőátmérők nagyobbak, mint amelyek a hő leadókhoz vannak kiépítve. (ez méretezési kérdés, a hő leadó teljesítményéhez képest változik a csőátmérő.) Esetünkben az induló gerincvezeték 5/4” (belső átmérője 37,2 mm) a kazán pedig rá lett kötve egy ½”-os flexibilis csővel, amelynek a belső átmérője 6mm. A tömlők általában valamilyen vékony falú kaucsuk, vagy szilikon alapú gumiból vannak, ezek a rendszerben a szivattyú működéséhez szükséges nyomás különbség (vákuum) hatására összeszívódnak , és még jobban leszűkítik az eredetileg is szűk keresztmetszetet. A készülék csatlakozó méretei ¾”-ek (a belső átmérő 21,7mm) ez a méret azért meghatározó, mert a kazán tervezésénél a teljesítmény leadásához, méretezték a hőcserélőt és a keringető szivattyút. A két alkatrész határozza meg a szükséges csőkeresztmetszetet az optimális működéshez. Sajnos emberünk ezeket a dogokat nem vette figyelembe, így a készülék a fűtési rendszerben lévő vízmennyiséget nem volt képes megfordítani emiatt nem jutott el a meleg a radiátorokig. ( Ha egy fűtési rendszerben nem fordul meg a fűtővíz meghatározott időben , a gázkészülék úgy érzékeli, hogy a fűtési rendszer hideg ezért emeli a teljesítményt és „egy helyben jár”, és csak ki be kapcsolgat, mert túlfűti a benne lévő vizet (hőcserélőt), ez többlet fogyasztást eredményez.)

 

A Tulajdonosok nem gépészek , fűtésszerelők, de aki ilyen javítást végez, annak már biztosan van referenciája, munkalapja, vállal garanciát az elvégzett munkára. Ha nem talált még ilyet keressen fel bennünket.

Kapcsolódó linkek